Praktijkexamen

HET PRAKTIJKEXAMEN

Het praktijkexamen is natuurlijk spannend maar minder eng dan je denkt. Onze instructeurs hebben je goed voorbereid en je bent er klaar voor. Meestal rijdt je instructeur mee tijdens het examen. Hij kan je dan na het examen feedback geven over wat goed ging en wat minder goed ging.
Hoe gaat het praktijkexamen in zijn werk?

In het CBR examencentrum maak je eerst kennis met de examinator van het CBR, Hij legt je in het kort uit hoe het examen in zijn werk gaat. Hij controleert of je de benodigde documenten bij je hebt om examen te mogen doen. Hierna ga je met de examinator naar de parkeerplaats. Hij zal je vragen een kenteken op een afstand van 25 meter voor te lezen (ogentest). Daarna zal hij je vragen een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de lesauto.

Tijdens de examenrit zal de examinator proberen zowel binnen als buiten de bebouwde kom te rijden. De examinator beoordeeld je aan de hand van de rijprocedure. Hierin staat beschreven hoe een automobilist zich in verschillende situaties zou moeten gedragen. Er wordt niet van je verwacht dat je een perfecte rit rijdt maar het moet wel binnen de toelaatbare grenzen van de rijprocedure blijven. Verder moet je tijdens de examenrit een aantal bijzondere manoeuvres uitvoeren. Aan het einde van de examenrit keer je weer terug naar het CBR examencentrum. Hier krijg je dan gelijk te horen of je geslaagd of gezakt bent.